Adoptieprocedure

alles over veilig, verantwoord en gemakkelijk adopteren
  • Gezondheid

    Voor Stichting Little Tigers staat de gezondheid en het welzijn van onze katten en honden voorop. Vóór vertrek uit het land van herkomst worden alle dieren onderzocht door een lokale dierenarts. Deze geeft een verklaring van gezondheid af in het paspoort van het dier. Alle katten worden ingeënt tegen kattenziekte (feline panleukopenie), twee varianten van niesziekte (feline herpesvirus en feline calicivirus) en hondsdolheid (rabiës). Nota bene: het is niet mogelijk om tegen álle varianten van niesziekte te vaccineren. Alleen kittens kunnen een uitzondering vormen op dit schema, als ze al jong op transport gaan. In dat geval hebben ze in ieder geval hun eerste inentingen gehad, maar soms nog geen follow-up- (‘booster-‘) vaccinaties. Alle katten worden standaard getest op FIV (het virus dat kattenaids veroorzaakt) en Felv (leukemievirus). De uitslag is uiteraard negatief voor beide ziekten, tenzij uitdrukkelijk anders aangegeven (katten die positief testen voor FIV en Felv staan bij onze ‘special tigers’ op de website). Honden worden ingeënt tegen rabiës en de meest voorkomende hondenziektes. Als er twijfel bestaat over welk gezondheidsrisico dan ook blijft het dier altijd in het land van herkomst tot het door een lokale dierenarts reisklaar wordt verklaard. Als er aandoeningen bekend zijn, wordt de adoptant hierover uiteraard vóór vertrek van het dier geïnformeerd.

    We werken met betrouwbare contacten in het buitenland, die hun uiterste best doen om de dieren zo gezond mogelijk op reis te sturen. Desondanks kan het voorkomen dat een dier toch iets mankeert waarvan de verschijnselen nog niet zichtbaar waren in het buitenland. In die gevallen treedt Stichting Little Tigers met de adoptanten in overleg over de beste wijze van medische behandeling.

  • Intake

    Na ontvangst van het aanvraagformulier voor een van onze katten, voert een lid van het intaketeam een of meerdere telefonische en/of videocall gesprekken met de indiener van de aanvraag. Dit doen we om twee redenen: om te zien of er inderdaad een goede match gemaakt kan worden tussen het dier en de adoptant in spe, en om zaken te bespreken omtrent de adoptie die misschien nog niet helemaal duidelijk zijn. In bijzondere gevallen, bijvoorbeeld bij dieren met een fysieke beperking, kan er vooraf een huisbezoek plaats vinden.

    Wij plaatsen jonge katten tot 10 maanden alleen als duo, of in gezinnen waar al een kat of rustige hond aanwezig is. In een enkel geval kan hiervan worden afgeweken; dat is dan duidelijk in het profiel van de kat aangegeven. Het eerste jaar is de periode waarin een kat snel groeit en zich ontwikkelt, een periode waarin zijn/haar karakter en gedrag grotendeels worden gevormd. Het is dus heel belangrijk dat een jonge kat een maatje heeft zodat hij/zij zich in sociaal opzicht goed kan ontwikkelen.

  • Adoptiecontract

    Adoptanten in spe krijgen een adoptiecontract te ondertekenen om commercieel gewin van katten en honden te voorkomen. En natuurlijk omdat wederzijdse afspraken belangrijk zijn!

  • Kosten

    De kosten voor adoptie bedragen in de regel € 210,-  voor een kat (er kan een uitzondering worden gemaakt voor bijvoorbeeld semi-ras- of langharige katten) en € 275 voor een hond. Hoewel dit bedrag niet al onze kosten dekt, zitten deze zaken erbij inbegrepen: de kosten voor verzorging, dierenartsbezoek, rabiësinenting, FIV-en Felv-bloedonderzoek, vaccinatie tegen de drie meest voorkomende kattenziektes en/of hondenziektes, ontwormen, ontvlooien, sterilisatie, plaatsen identificatiechip, registratie chipnummer bij een Europese databank (adoptant krijgt een bewijs van registratie op haar/zijn naam thuisgestuurd), paspoort en reiskosten.

    Little Tigers registreert de microchip van elke kat of hond (op naam van de adoptant) die naar Nederland komt vóór aankomst bij de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren (www.ndg.nl). Als het dier ten tijde van de adoptie al in Nederland was, in een opvanggezin, staat de chip op naam van de stichting bij de NDG. Na ontvangst van de adoptiebijdrage en het adoptiecontract, registreert Little Tigers de chip op naam van de adoptant. De verwerking hiervan bij de NDG duurt meestal 2-3 weken. De adoptant krijgt een pasje van de NDG thuisgestuurd.

    Belgische adoptanten verplichten zich door ondertekening van het adoptiecontract om de microchip van het dier binnen 8 dagen na aankomst in België in CatID te laten registreren, via de dierenarts. Duitse adoptanten verplichten zich door ondertekening van het adoptiecontract om de microchip van het dier binnen 8 dagen na aankomst in Duitsland te registreren op www.findefix.com.

    Let op: Als het adoptiebedrag eenmaal is overgemaakt naar Stichting Little Tigers, kan het niet meer worden terugbetaald. Wij storten de bijdrage namelijk direct door naar onze contacten in het buitenland, als tegemoetkoming in de kosten die zij voor het dier hebben gemaakt.

  • Aankomst van adoptiedieren

    Na ontvangst van het adoptiecontract en de adoptiebijdrage, gaan we regelen dat het dier zo snel mogelijk naar Nederland of België komt. Hierbij zijn we afhankelijk van beschikbare vluchten en vluchtbegeleiders, of van wegtransportbedrijven. In de regel streven we ernaar binnen één tot drie maanden de dieren op te halen. De adoptanten worden natuurlijk op de hoogte gehouden van de voortgang en zo spoedig mogelijk ingelicht, wanneer en waar hun dier aankomt. Als je niet in staat bent om het dier zelf op te halen, wordt in onderling overleg naar een passende oplossing gezocht.

  • Na aankomst

    Vanaf het moment dat de kat of hond aan de adoptanten is overgedragen, zijn de adoptanten verantwoordelijk voor haar of zijn welzijn. Stichting Little Tigers kan daarna geen verantwoordelijkheid meer dragen voor hun gezondheid. Het kan gebeuren, dat de katten, na hun reis, een beetje niezerig zijn of wat last hebben van hun oren. De dieren ervaren namelijk stress van de reis, waardoor hun weerstand tijdelijk wat kan afnemen. Hou er alsjeblieft rekening mee dat geredde dieren geen postordergoederen zijn en soms wat uit hun doen zijn na alles wat ze hebben doorgemaakt. Stressverschijnselen die mensen kunnen hebben van bijvoorbeeld een lange reis, kunnen dieren ook krijgen. Meestal verdwijnen deze klachten vrij snel weer. Natuurlijk geven we je graag advies als je daar behoefte aan hebt.

  • Eenmaal thuis

    Een kat of hond die de reis naar Nederland of België heeft gemaakt, heeft een hoop meegemaakt en kan daardoor angstig zijn. Tijd, ruimte en vertrouwen is het belangrijkste waar zij dan behoefte aan hebben. Het kan enige tijd duren voor ze echt volledig op hun gemak zijn. Je leest er alles over in deze folder die alle adoptanten ontvangen. Onze nazorgmedewerkers staan je graag bij met raad en daad.

    Mocht blijken dat het dier, ondanks alle pogingen, niet kan wennen dan zullen wij dat samen met jou oplossen. Neem dan dus alsjeblieft contact met ons op! Adoptanten mogen onder geen beding hun dier afstaan aan een dierenasiel. Wij zullen onze uiterste best doen om snel een passend opvangadres of een nieuw definitief huisje te vinden. Het gaat hier om maatwerk en we gaan in nauw overleg met de huidige adoptant aan de slag.

  • Adopteren via Little Tigers - Het verhaal van Calvin

    Calvin is in Spanje gevonden met een gebroken kaak en ontstoken ogen, waardoor hij nu bijna blind is. Bovendien kreeg hij ook nog een acute hernia waar hij ook aan geopereerd moest worden. Er is alle hulp en liefde aan hem gegeven, zodat hij weer een gezonde en aanhankelijke kat is geworden.

    Ik heb Calvin via Little Tigers geadopteerd. Vanaf het eerste contact ben ik op de hoogte gehouden over zijn doen en laten. Over zijn gekke gewoontes, want hij is en blijft een kat. Over hoe hij met zijn handicap omgaat. Ook dat is katten eigen: hij past zich aan zijn slechte zicht aan.

    Het meest spannende was zijn vliegreis vanuit Malaga. Die was met alle zorg geregeld. Omdat hij slecht ziet, doet hij alles op de tast en daarom was zijn mandje afgesloten met gaas, zodat hij zijn voorpootjes niet steeds naar buiten zou steken. Op Schiphol was Richard van Little Tigers aanwezig om samen met mij Calvin- en nog drie katten – welkom te heten. Dat was voor mij heel geruststellend, omdat ik geen idee had hoe dat zou gaan met zo’n kleine stakker. We hadden besloten om Calvin in zijn eigen mand te laten, omdat hij zo onzeker is door zijn slechte zicht. Anders zou hij op een rustige plek in zijn nieuwe mandje zijn gezet, wat heel goed lukte met zijn reisgenoot Lily.

    Calvin woont nu drie weken bij mij en is helemaal op zijn gemak. Vanaf het moment dat hij hier uit zijn mandje stapte, is hij zijn nieuwe appartement gaan verkennen en wist zelfs de kattenbak te vinden. En we kunnen het vanaf de eerste dag helemaal met elkaar vinden dankzij alle tips die ik heb gekregen rondom zijn adoptie. Hij woont nu dus inmiddels drie weken bij mij en weet zijn weg feilloos te vinden. Hij heeft met enorme precisie het appartement afgetast en botst nu alleen af en toe ergens tegenaan als hij opgewonden is. Hij blijft natuurlijk een speciale kat door zijn slechte zicht, maar hij is heel vrolijk en speels. Van zijn nare verleden is niets meer te merken.

    Groeten van Saskia

Maak kennis met onze Little Tigers & Wolves

wachtend op een liefdevol thuis