Adoptieprocedure

alles over veilig, verantwoord en gemakkelijk adopteren
 • Gezondheid

  Voor Stichting Little Tigers staat de gezondheid en het welzijn van onze katten en honden voorop. Voor vertrek uit het land van herkomst worden alle dieren onderzocht door een lokale dierenarts. Deze geeft een verklaring van gezondheid af in het paspoort van het dier. Alle katten worden ingeënt tegen feline panleukopenia, feline herpesvirus, feline calicivirus en rabiës. Alleen kittens vormen hierop een uitzondering als ze al jong op transport gaan. In dat geval hebben ze in ieder geval hun eerste inentingen gehad, maar nog geen follow-up vaccinaties. Katten worden standaard getest op FIV en Felv. Honden worden ingeënt tegen rabiës en de meest voorkomende hondenziektes.

  Als er twijfel bestaat over welk gezondheidsrisico dan ook blijft het dier altijd in het land van herkomst tot het door een lokale dierenarts reisklaar wordt verklaard. Als er aandoeningen bekend zijn, wordt de adoptant hierover vóór vertrek van het dier geïnformeerd.

  Noot: we werken met betrouwbare contacten in het buitenland, die hun uiterste best doen om de dieren zo gezond mogelijk op reis te sturen. Desondanks kan het voorkomen dat een dier toch iets mankeert waarvan de verschijnselen nog niet zichtbaar waren in het buitenland. In die gevallen treedt Stichting Little Tigers met de adoptanten in overleg over de beste wijze van medische behandeling.

 • Intake

  Voor adoptie voert een lid van het intake team een gesprek met de adoptant. Dit doen we om twee redenen: om te zien of er inderdaad een match is tussen de adoptant in spé en het dier, en om details te bespreken die misschien nog niet duidelijk zijn. In bijzondere gevallen, bijvoorbeeld bij dieren met een fysieke beperking, kan er vooraf een huisbezoek plaats vinden.

  Wij plaatsen kittens en jonge katten tot 10 maanden alleen als duo of in gezinnen waar al een kat of rustige hond aanwezig is. In een enkel geval kan hiervan worden afgeweken, dat is dan duidelijk in het profiel van de kat aangegeven. Het eerste jaar is de periode waarin een kat snel groeit en zich ontwikkelt. Een periode waarin grotendeels zijn/haar karakter wordt gevormd en gedrag wordt beïnvloed. Het is heel belangrijk dat een jonge kat een maatje heeft zodat hij/zij zich in sociaal opzicht goed kan ontwikkelen.

 • Adoptiecontract

  Adoptanten in spe krijgen een adoptiecontract te ondertekenen om commercieel gewin van katten en honden te voorkomen. En natuurlijk ook omdat wederzijdse afspraken belangrijk zijn!

 • Kosten

  De kosten voor adoptie bedragen in de regel € 175 voor een kat (er kan een uitzondering worden gemaakt voor bijvoorbeeld ras- of langharige katten) en € 275 voor een hond. Hoewel dit bedrag niet al onze kosten dekt, zit erbij inbegrepen: de kosten voor verzorging, dierenartsbezoek, rabiësinenting, FIV-en Felv-bloedonderzoek, vaccinatie tegen de drie meest voorkomende kattenziektes (feline panleukopenia, feline herpesvirus en feline calicivirus) en/of hondenziektes, ontwormen, ontvlooien, sterilisatie, plaatsen identificatiechip, registratie chipnummer bij een Europese databank (adoptant krijgt een bewijs van registratie op haar/zijn naam thuisgestuurd), paspoort en reiskosten.

  Little Tigers registreert de microchip van elke kat of hond (op naam van de adoptant) die naar Nederland komt vóór aankomst bij de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren (www.ndg.nl). Als het dier ten tijde van de adoptie al in Nederland was, in een opvanggezin, staat de chip op naam van de stichting bij de NDG. Na ontvangst van de adoptiebijdrage en het adoptiecontract, registreert Little Tigers de chip op naam van de adoptant.

  Belgische adoptanten verplichten zich door ondertekening van het adoptiecontract om de microchip van het dier binnen 8 dagen na aankomst in België in CatID te laten registreren bij de dierenarts. Duitse adoptanten verplichten zich door ondertekening van het adoptiecontract om de microchip van het dier binnen 8 dagen na aankomst in Duitsland te registreren op www.findefix.com.

  Let op: Als het adoptiebedrag eenmaal is overgemaakt naar Stichting Little Tigers, kan het niet meer worden terugbetaald. Wij storten de bijdrage namelijk direct door naar onze contacten in het buitenland, als tegemoetkoming in de kosten die zij voor het dier hebben gemaakt.

 • Aankomst van adoptiedieren

  Na ontvangst van het adoptiecontract en de adoptiebijdrage, gaan we regelen dat het dier zo snel mogelijk naar Nederland of België komt. Hierbij zijn we afhankelijk van beschikbare vluchten en vluchtbegeleiders. In de regel streven we ernaar binnen één tot drie maanden de dieren op te halen. De adoptanten worden z.s.m. ingelicht, wanneer en op welk vliegveld hun dier aankomt. Als je niet in staat bent om zelf op dat tijdstip te komen, wordt in onderling overleg naar een passende oplossing gezocht.

 • Na aankomst

  Vanaf het moment dat de kat of hond aan de adoptanten is overgedragen, zijn de adoptanten verantwoordelijk voor haar of zijn welzijn. Stichting Little Tigers kan daarna geen verantwoordelijkheid meer dragen voor hun gezondheid. Het kan gebeuren, dat de katten, na hun reis, een beetje niezerig zijn of wat last hebben van hun oren. Hou er alsjeblieft rekening mee dat geredde dieren geen postordergoederen zijn en soms wat uit hun doen zijn na alles wat ze hebben doorgemaakt. Natuurlijk geven we altijd graag advies als je daar behoefte aan hebt.

 • Eenmaal thuis

  Een kat of hond die de reis naar Nederland of België heeft gemaakt, heeft een hoop meegemaakt en kan daardoor angstig zijn. Tijd, ruimte en vertrouwen is het belangrijkste waar zij dan behoefte aan hebben. Het kan enige tijd duren voor ze echt volledig op hun gemak zijn. Mocht blijken dat het dier, ondanks alle pogingen, niet kan wennen dan zullen wij dat samen met jou oplossen. Neem dan dus alsjeblieft contact met ons op! Adoptanten mogen onder geen beding hun dier afstaan aan een dierenasiel. Wij zullen onze uiterste best doen om een passend opvangadres te vinden.

 • Adopteren via Little Tigers - Het verhaal van Calvin

  Calvin is in Spanje gevonden met een gebroken kaak en ontstoken ogen, waardoor hij nu bijna blind is. Bovendien kreeg hij ook nog een acute hernia waar hij ook aan geopereerd moest worden. Er is alle hulp en liefde aan hem gegeven, zodat hij weer een gezonde en aanhankelijke kat is geworden.

  Ik heb Calvin via Little Tigers geadopteerd. Vanaf het eerste contact ben ik op de hoogte gehouden over zijn doen en laten. Over zijn gekke gewoontes, want hij is en blijft een kat. Over hoe hij met zijn handicap omgaat. Ook dat is katten eigen: hij past zich aan zijn slechte zicht aan.

  Het meest spannende was zijn vliegreis vanuit Malaga. Die was met alle zorg geregeld. Omdat hij slecht ziet, doet hij alles op de tast en daarom was zijn mandje afgesloten met gaas, zodat hij zijn voorpootjes niet steeds naar buiten zou steken. Op Schiphol was Richard van Little Tigers aanwezig om samen met mij Calvin- en nog drie katten – welkom te heten. Dat was voor mij heel geruststellend, omdat ik geen idee had hoe dat zou gaan met zo’n kleine stakker. We hadden besloten om Calvin in zijn eigen mand te laten, omdat hij zo onzeker is door zijn slechte zicht. Anders zou hij op een rustige plek in zijn nieuwe mandje zijn gezet, wat heel goed lukte met zijn reisgenoot Lily.

  Calvin woont nu drie weken bij mij en is helemaal op zijn gemak. Vanaf het moment dat hij hier uit zijn mandje stapte, is hij zijn nieuwe appartement gaan verkennen en wist zelfs de kattenbak te vinden. En we kunnen het vanaf de eerste dag helemaal met elkaar vinden dankzij alle tips die ik heb gekregen rondom zijn adoptie. Hij woont nu dus inmiddels drie weken bij mij en weet zijn weg feilloos te vinden. Hij heeft met enorme precisie het appartement afgetast en botst nu alleen af en toe ergens tegenaan als hij opgewonden is. Hij blijft natuurlijk een speciale kat door zijn slechte zicht, maar hij is heel vrolijk en speels. Van zijn nare verleden is niets meer te merken.

  Groeten van Saskia

Maak kennis met onze Little Tigers & Wolves

wachtend op een liefdevol thuis