Introductie van een nieuwe kat
Stel je nieuwe vriend op zijn of haar gemak
Doe het langzaam! Wees geduldig.
De kat heeft behoefte aan een rustige introductie
Zie ook onze bijsluiter bij adoptie: Nederlands en Engels
Mensen adopteren een kat en willen hem/haar vaak direct na thuiskomst loslaten in huis. Dat is geen goed idee! Hoe moet het wel? Uw nieuwe huisgenoot is weggehaald uit voor hem/haar een bekende en (relatief) veilige plek zoals het asiel of opvanggezin in het buitenland. En na een lange, spannende reis komt hij/zij aan in een nieuw huis met nieuwe mensen. Er zijn nieuwe geuren, nieuwe geluiden en vaak ook andere dieren. Al met al een enorme verandering voor het dier. Als de introductie niet rustig en liefdevol wordt aangepakt, kan dit de nieuwe kat beschadigen. De adoptie kan er zelfs door mislukken. Daarentegen legt de juiste manier introduceren van een nieuwe kat in uw huis de basis voor warme en lange relatie.
De reis naar huis
Om te beginnen:
- Zorg voor een stevige en ruime reisbox om je nieuwe kat in mee naar huis te nemen. Leg er een zacht dekentje of handdoekje in.
- Laat de kat nooit los in de auto, op straat of op luchthaven!
- Laat de kat onderweg zoveel mogelijk met rust en zet geen harde muziek aan.
Thuis
Het is dus belangrijk om de kat NIET vrij te laten in huis zodra je thuis bent gekomen. Een nieuwe kat kan tot twee weken nodig hebben om aan de nieuwe woning te wennen, en zeker, als er andere dieren zijn. Hou een kleine kamer gereed als tijdelijk afzonderingsgebied, bijvoorbeeld een kantoortje of logeerkamer.
- Zorg er voor de ruimte is voorzien van een schone kattenbak, een kattenslaapmandje, water en speelgoed voordat de kat komt.
- Indien mogelijk, neem dan iets mee dat voor de kat bekend ruikt of aanvoelt uit het vorige verblijf zoals een dekentje of speeltje.
- Geef ten minste 1 uur na aankomst geen voer, zodat de kat tot rust kan komen in de kamer. Zorg wel voor vers water.
- Eenmaal thuis gekomen, open de reisbox in de aparte kamer en laat de kat er zelf uit komen, zodra hij/zij daar klaar voor is. Dat kan even duren. De kat zal minder bang zijn als hij/zij niet uit de reisbox wordt getrokken of geschud.
- Als de kat uit het mandje is gekomen, geef hem/haar dan de tijd om de kamer even te verkennen en laat hem/haar dan zien waar de kattenbak staat.
- Verlaat de kamer en geef de kat tijd alleen om te wennen aan de nieuwe omgeving.
- Kom na ongeveer een uur terug met lekker eten. Misschien mag je zelfs al wat knuffeltjes geven.
- x
Het belang van een isolatieperiode
De isolatieperiode zorgt voor een makkelijke en soepele overgang als je een kat adopteert. De kat wordt dan niet overspoeld door een nieuwe omgeving, geluiden, geuren en andere dieren. Deze periode geeft je ook de tijd om te zien of de nieuwe kat zich fysiek goed voelt. Het is normaal voor een kat om bang te zijn, en niet te eten en drinken gedurende de eerste paar dagen in een nieuw huis. Plassen en poepen doen ze soms ook pas na een dag. Als niet eten, drinken, poepen of plassen blijft aanhouden, vraag dan even om advies aan je dierenarts.
Gebruik de isolatieperiode om.:
- Te zien of de kat eet, drinkt en de kattenbak gebruikt.
- Te zien of de kat fysieke kwaaltjes heeft zoals diarree en overgeven
- De kat te laten wennen aan de geuren van andere dieren in huis.
- De kinderen, indien aanwezig, één voor één en met tussenpozen de kat te laten ontmoeten.
- Als de kat zichzelf verzorgt, eet en drinkt en de kattenbak gebruikt, zijn dat tekenen dat hij/zij gewend begint te raken en misschien klaar is om de andere huisdieren te ontmoeten. Twijfel je hier nog over? Neem dan vooral nog wat meer tijd.
Als er kinderen zijn
Kinderen van elke leeftijd moeten leren om dieren met ruimte en respect te behandelen. Een lief kitten kan een gemene kat worden als hij/zij wordt mishandeld. Bijten en krabben zijn verdedigingsmechanismen van een kat, en worden gebruikt als een kat zich niet veilig voelt. Belangrijke dingen om kinderen te leren:
- Een kat is een levend wezen met gevoel en kan dus pijn hebben als je hem/haar te ruw behandelt.
- Wees aardig, gebruik je normale stem
- Trek nooit aan kattenstaarten, -poten of -oren, en sla of schop het dier nooit
- Laat de kat naar jou toe komen (in plaats van andersom) en maak geen onverwachte bewegingen.
- Laat iedereen de deur goed en zorgvuldig sluiten, als ze de isolati ruimte in of uit gaan.
- Houd toezicht op jongere kinderen in de buurt van de kat: laat ze nooit alleen met de kat in de isolatieruimte. Dit is ter bescherming van zowel kat als kind.
Als je honden hebt
Het is niet altijd gemakkelijk om katten en honden, of katten onderling, vrienden te laten worden. Er is veel tijd en geduld voor nodig, dus overhaast het niet. Belangrijke hulpmiddelen in deze kennismakingsperiode:
- Breng de hondenmand in de aparte kattenkamer, zodat de kat aan zijn/haar geur kan wennen.
- Breng de kattenmand uit de kattenkamer om de hond aan de geur van de kat te laten wennen.
- Houd je hond apart,als de nieuwe kat rondloopt en zijn/haar nieuwe huis onderzoekt. Het beste is om dit kamer voor kamer te doen, en altijd onder jouw toezicht.
- Laat de kat binnenshuis kennis maken met de hond terwijl deze aan de riem zit.
- Accepteer geen agressief gedrag van de hond richting de kat
- Laat de hond nooit de kat opjagen of in een hoek drijven, zelfs niet als spelletje.
- Beloon de hond voor goed gedrag richting de kat met liefkozingen of een snoepje.
- Houd de hond onder toezicht en controle, totdat de kat zich veilig voelt in zijn nieuwe huis en de hond goed met de kat kan omgaan
- Zorg voor veilige en hoge plekjes voor de kat om zich terug te trekken, voor het geval dit nodig is. Hier mag de hond nooit bij kunnen.
- Laat ze nooit alleen samen tot ver na de overgangsperiode en je overtuigd bent dat ze vrienden zijn of elkaar tenminste tolereren en met rust laten
- Geef de hond extra aandacht om jaloezie te voorkomen
Als je andere katten hebt
Gesteriliseerde of gecastreerde katten zullen andere katten makkelijker accepteren. Maar er is een rangorde binnen een kattenhuishouden dus overhaast de kennismakingsperiode niet. Mettertijd zullen ze elkaar waarschijnlijk accepteren of zelfs de beste vrienden worden. Heb geduld en hou het volgende in gedachten:
- Breng de kat naar zijn/haar eigen kamer, liefst zonder dat de huidige kat het ziet
- Laat de nieuwe kat wennen aan de isolatiekamer en zich op z’n gemak voelen
- Breng de lege reisbox naar het leefgebied van de andere kat om die aan de geur van de nieuwkomer te laten wennen
- Breng de kattenmand van de aanwezige kat naar de afzonderingskamer, zodat de nieuwe kat kan wennen aan de geur van de andere kat
- Breng de kattenmand van de nieuwe kat naar de anderen kat om die te laten wennen aan de geur van de nieuwe kat
- Houd de aanwezige kat apart terwijl de nieuwe kat rond loopt en z’n nieuwe thuis verkent. Het beste is dit kamer voor kamer te doen. Doe het onder jouw toezicht. Laat de andere kat ondertussen de isolatiekamer verkennen.
- Introduceer de nieuwe kat onder jouw supervisie bij de andere kat. Als je er meer hebt, doe dit dan één voor één. Doe de introductie in een kamer waar de nieuwe kat zich al op z’n gemak voelt. Laat voldoende afstand tussen de katten zodat er geen fysiek contact kan ontstaan en geef ze beide wat lekkers. Voorkom dat ze blazen of grommen. Gebeurt dit wel zet ze dan weer apart en probeer het de volgende dag opnieuw.
- Begin met een paar minuten, als het goed gaat dan kan de volgende ontmoeting iets langer duren.
- Mocht er toch een gevecht dreigen of zelfs uitbreken, probeer ze dan te scheiden door iets tussen de katten te plaatsen zoals een kussen of gooi een deken over ze heen. Gebruik geen plantenspuit, harde stem en word niet boos: de dieren doen het niet expres.
- Laat ze niet alleen tot lang na de overgangsperiode en nadat je ervan overtuigd bent dat ze vrienden zijn of althans elkaar verdragen.
- Verstoor de normale routine van je andere katten niet. Geef ze voldoende aandacht en snoepjes voor goed gedrag.
Nog een paar dingen om te weten…
Als je een kat adopteert, is het belangrijk om bepaalde problemen te proberen te voorzien. Hier zijn wat aanvullende tips en weetjes:
- Katten moeten hun nagels kunnen scherpen door te krabben. Moedig het gebruik van een krabpaal aan als de aangewezen krabplaats.
- Laat niet steeds bezoek komen terwijl je kat nog in de gewenningsperiode zit. Als je gasten ontvangt tijdens de gewenningsperiode, zorg er dan voor dat de nieuwe kat afgezonderd zit in een veilige ruimte, zodat hij/zij niet kan ontsnappen en niet steeds wordt ‘belaagd’ door het bezoek.
- Laat elk gezinslid tijd doorbrengen met de nieuwe kat om een relatie en vertrouwen op te bouwen.
- Maak dingen die een gevaar voor de kat zouden kunnen zijn cat proof. Werk losliggende draden of kabels dus weg, dek scherpe hoeken en randen af, etc.
- Katten springen op meubilair dus berg zaken op waar je zuinig op bent.
- Voorkom dat katten grote plantenbakken gaan gebruiken als kattenbak. Je kunt bijvoorbeeld de potaarde bedekken met steentjes.
Vragen of Advies nodig?
Als u nog vragen heeft met betrekking tot het gedrag van uw kat, of als u behoefte heeft aan advies, neem dan contact op met het team van Little Tigers: info@littletigers.eu