Wat te doen als je een zwerfkat vindt tijdens je vakantie

Ik ga op vakantie en … vind een straatkatje!

Iedereen die weleens op vakantie gaat in Zuid- of Oost-Europa, weet dat daar veel katjes (en honden!) op straat leven. Wat moet je nu doen als je een katje of kitten vindt die hulp nodig heeft? We leggen het je graag uit!

Eerst even wat uitleg vooraf: In Zuid- en Oost-Europese landen heb je vaak geen landelijke dierenwelzijnsorganisatie als de Dierenbescherming. Dieren zijn daar afhankelijk van (vaak overvolle) opvanglocaties die worden gerund door vrijwilligers. Deze vrijwilligers doen er vaak alles aan om katten in hun omgeving te helpen. Ze voeren kattenkoloniën, proberen dieren te vangen en te castreren, en zieke dieren medische hulp te bieden. Helaas hebben ze daar vaak al hun handen vol aan, en is er niet altijd plek voor het katje dat jij hebt gevonden. 

Als je een nestje kittens vindt

Zijn de kittens in redelijke gezondheid? Dan is hun mama waarschijnlijk in de buurt om eten te zoeken. Verplaats de kittens dan ook niet, dan is mamapoes ze straks kwijt. Je kunt wat lactosevrije melk, vers water en natvoer (op een bordje!) voor ze achterlaten en ze 24 uur in de gaten houden om te kijken of mama langskomt. Geen mama te zien? Kijk dan hieronder hoe je een lokale opvang om hulp kunt vragen. 

Als je een zieke of gewonde kat vindt

De allerbeste optie is om de kat te vangen en zelf mee te nemen naar de lokale dierenarts. De mensen van je hotel of B&B kunnen je waarschijnlijk doorverwijzen. Je kunt ook zelf zoeken op het lokale woord voor dierenarts + de plaatsnaam en ze bellen voor advies en een kostenindicatie. De kosten van een behandeling vallen vaak mee (zeker in vergelijking met Nederlandse prijzen). Maak wel van tevoren afspraken met de dierenarts, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. De meeste dierenartsen spreken een aardig woordje Engels. 

Heb je echt geen geld voor een behandeling, of geen tijd om de kat te helpen? Dan kun je proberen om de hulp in te schakelen van een lokale kattenopvang. Zoek naar het lokale woord voor ‘kattenbescherming’ + de plaatsnaam via Google. Stuur de opvang een berichtje waarin je de situatie uitlegt en aangeeft waar de kat precies is. Let wel op, zeker in de zomermaanden worden dit soort opvanglocaties overspoeld met berichtjes van toeristen. Het kan dus even duren voordat je antwoord krijgt. Je helpt deze plekken enorm door zelf een actieve rol te spelen in het (tijdelijk) opvangen of verzorgen van de kat, een deel van de kosten te betalen, of vervoer te regelen. Neem niet zomaar een katje mee naar je accommodatie zonder dat eerst te overleggen. 

Let op: veel steden hebben ook een gewoon asiel. Vanwege het overschot aan katten, laten die asielen katten vaak inslapen, zeker als ze gewond zijn. Als je dus via de politie of het lokale asiel ‘hulp’ inschakelt, is dat zelden in het voordeel van het katje. 

Als je andere straatkatjes wilt helpen

Sommige katjes zijn niet gewond of ziek, maar kunnen toch jouw hulp goed gebruiken! Water is het belangrijkste in de warme maanden. Zet bakjes water neer en ververs die dagelijks. Gooi bakjes met vies water die je ziet staan weg. Wil je de katjes voeren? Zet dan bakjes of schaaltjes met voer neer op een rustig, verstopt plekje. Sommige mensen vinden het heel vervelend als katten in de buurt van hun huis worden gevoerd, houd daar dus rekening mee. 

Je helpt katten ook enorm door pipetjes ontvlooiings- en ontwormingsmiddel te kopen en die toe te dienen (een drupje in de nek, zodat ze er niet aan kunnen likken!). Die kun je kopen bij de dierenarts of een dierenwinkel (die vind je vaak in wat grotere plaatsen). 

Donaties zijn van harte welkom bij kattenopvangplekken. Dit soort plekken draaien vaak volledig op donaties en bijdragen van de vrijwilligers die er werken. Als je iets kunt missen, dan is dat echt de beste manier om de katten te helpen. Met dit geld kunnen opvangen katjes inenten, castreren, medisch zorg bieden, voeren, noem maar op. 

Als je een lokaal katje wilt adopteren

Iedere kattenliefhebber wil vaak alle katjes op vakantie mee naar huis nemen. Ben je daar serieus over? Vraag dan de lokale opvang om hulp. Let wel op: katten mogen pas reizen 21 dagen nadat ze een Rabiës-inenting hebben gehad. Dat betekent dat je tijdelijk onderdak moet zoeken voor je toekomstige huisdier. De opvang kan je soms helpen een fostergezin te vinden, en je adviseren over de stappen die je moet zetten om je katje thuis te krijgen. 

Goed om te weten

Wij kunnen je helaas niet helpen met de bemiddeling, de opvang, zorg of het transport van katjes die je in het buitenland vindt. Dat is geen onwil, we werken met een klein team vrijwilligers en hebben onze handen al meer dan vol aan de katjes waar we nu voor bemiddelen.