Willem

Het gouden mandje van FIV-kat Willem

Nadat onze poes Maura was overleden kwijnde Cookie, het overgebleven poesje, een beetje weg. Weliswaar wonen er nog twee honden in haar huis op wie ze stapelgek is, maar ze bleek toch wel behoefte te hebben aan een soortgenoot.

We hebben toen bij Little Tigers gekeken naar een kansloze kat. Eentje die gewoon lief was, en heel hard een huisje nodig had. Hij moest met andere katten en honden kunnen leven, maar verder hadden we geen eisen. Toen kwam Willem in beeld. Een grote vaalrode Spaanse kater die duidelijk een huiskat geweest was, maar gedumpt was door zijn familie. Hij was achtergelaten in een drooggevallen rivierbedding waar een groepje zwerfkatten woonde. Zij werden daar een paar keer per week gevoerd door vrijwilligers en blijkbaar dacht Willems oude familie dat hij het daar wel zou redden. Maar dat bleek dus niet het geval. Vriendelijk als Willem is zocht hij toenadering tot het groepje katten maar hij is toen door de “Alpha-kater” enorm te pakken genomen. Hij heeft een enorme beet bij zijn nek opgelopen die flink is gaan ontsteken. Toen de vrijwilligster later die week de groep kwam voeren zat Willen heel zielig op 50 meter afstand van de groep, maar durfde niet dichterbij te komen. Hij had een enorm abces in zijn nek. Om een lang verhaal kort te maken, de vrijwilligster heeft hem meegenomen naar de dierenarts en hem laten helpen. Inmiddels is hij weer helemaal fit. En hij bleek een geweldig lieve, aanvankelijke en rustige kat te zijn.

Maar helaas heeft hij -waarschijnlijk door de vechtpartij met de kater – FIV opgelopen. Dat virus kan namelijk worden doorgegeven door diepe bijtwonden. Toch hebben we besloten Willem in huis te nemen. En daar hebben we geen moment spijt van gehad.

Natuurlijk hebben we ons ingelezen over wat FIV nu eigenlijk inhoudt. Het is een virus dat het immuunstelsel van de kat verzwakt. Katten met FIV kunnen wel gewoon een goed en lang leven leiden, maar je moet iets beter opletten dat ze geen infecties oplopen. Als een kat met FIV iets mankeert moet je wel naar de dierenarts om te voorkomen dat het erger wordt. Waar je het met een andere kat misschien nog een paar dagen zou aankijken is dat met een FIV-kat niet verstandig. We laten Willem twee keer per jaar nakijken door de dierenarts en jaarlijks inenten. Verder houden we hem binnen, want daar is de kans op een infectie nu eenmaal veel kleiner dan op straat. En bovendien voorkom je daarmee dat hij een andere kat besmet als hij in een vechtpartij terecht zou komen.

Als je goed voor je kat zorgt kan hij dus gewoon oud worden, ook met FIV. Onze Willem mankeert eigenlijk nooit iets. Hij is nu ruim twee jaar bij ons en is nog nooit ziek geweest. Hij is de meest gezonde kat die we ooit hebben gehad. Dat is natuurlijk geluk hebben, maar het betekent dus ook dat een kat met FIV niet perse zwak of ziekelijk hoeft te zijn. Alleen heeft Willem wat pech met zijn gebit. Er zijn al diverse tanden en kiezen getrokken, en nog is zijn tandvlees soms wat ontstoken. Dat is iets dat bij FIV wel vaker voorkomt. Hoewel ook FIV-vrije katten soms slechte gebitten kunnen hebben.

FIV is niet overdraagbaar naar mensen, honden of andere dieren. En naar andere katten alleen door sex, of door echt bloedcontact, dus bij een diepe bijtwond. Wij hebben er voor gekozen om Willem te houden, samen met een kat die FIV-vrij is. Dat is iets dat Little Tigers niet aanraadt, maar we durfden het gewoon aan omdat katten gewoon kunnen samenleven, elkaar wassen, uit dezelfde voer- en waterbak drinken enzovoorts, zonder elkaar te besmetten. Onze andere katten (er is inmiddels nog een derde kat bij gekomen) zijn dus FIV-vrij en Willem heeft ze niet besmet. Want ze vechten niet en ze zijn allemaal gecastreerd. We realiseren ons dat het ook anders kan zijn, maar wij hebben het aangedurfd en het bevalt ons heel erg goed. Mochten de andere katten toch ziek worden dan is dat onze eigen verantwoordelijkheid natuurlijk.

Voor ons is FIV juist een reden om zo’n kat te adopteren. Want in een asiel is de kans dat hij een infectie oploopt veel groter dan in een huis. Willem is zich helemaal niet bewust dat hij iets heeft. Hij is gewoon een blije, lieve en gezonde huiskat.