FiV 

FIV is een retrovirus en is nauw verwant aan HIV. De mens kan niet ziek worden van een kat die besmet is met FIV. De ziekte komt wereldwijd voor in kattenhuishoudens.Er bestaat geen behandeling voor een kat die besmet is geraakt met FIV. Het is echter niet nodig om deze katten te euthanaseren. FIV-positieve katten kunnen vaak nog lang goed leven.

Voor meer informatie over katten met FIV verwijzen we naar: https://dierenziekenhuizen.nl/katten/infecties-bij-katten/kattenaids-fiv-kat/

 • Leven met een kat met FIV

  Ik heb een FIV-kat geadopteerd via Little Tigers en als ik met de deur in huis mag vallen: ik heb er geen moment spijt van gehad! Onze vorige kat overleed en eigenlijk waren we nog helemaal niet op zoek naar een nieuw vriendje maar ik was toch aan het rondkijken wat er zoal in de asiels zat op dit moment. Na lang zoeken kwam daar het gezicht van onze Godot op mijn scherm te staan en ik was op slag verliefd, zo verliefd dat ik tranen in mijn ogen kreeg en mijn vriend had dezelfde reactie!

  Ik las de info die erbij stond en daar stond dat Godot FIV heeft. Wij vonden hem zo leuk dat we daar eigenlijk verder geen aandacht aan hebben besteed; we namen hem graag zoals hij was.  Toen Godot eenmaal aankwam in Nederland was hij al boven de rest van de reizigers uit te horen, zodoende wisten wij dat de katten geland waren… In het echt bleek hij nóg leuker dan van de foto’s. Inmiddels zijn we 6 maanden verder en veel mensen komen met vragen en heel eerlijk: ik kan niet anders zeggen dan dat Godot een hele normale kat is. Ik heb nog niks meegemaakt met hem waardoor ik zou zeggen: “ja, hij is ‘ziek’ “. Hij doet wat elke normale kat ook doet: hij speelt, hij wast zich, hij slaapt een gat in de dag als hij de kans krijgt en hij houdt vreselijk veel van knuffels en snoertjes van mobiele telefoon opladers. Ook heeft hij van die lekkere gekke kwartiertjes, waarin je maar beter kan zorgen dat je huisraad veilig staat. Hij is dan ook nog jong en wij genieten ervan.

  Natuurlijk is FIV besmettelijk maar als je (zoals het hoort) je katten op de juiste manier aan elkaar en aan hun omgeving laat wennen, vormt ook dit geen probleem. FIV is namelijk overdraagbaar op dezelfde manier zoals HIV voor mensen: via bloed, speeksel of gemeenschap. Dit is wel een reden om te zorgen dat je kat niet buiten kan komen, zeker niet als je weet dat er meerdere katten in de buurt rondlopen. Katten zijn hoe dan ook territoriaal en je zou natuurlijk niet willen dat jouw kat in zo’n verdediging van zijn fort een andere kat besmet. Voor ons kwam dit erg mooi uit, want Godot woont nu in een flat met een gallerij die uitkomt in een ander gebouw. Hij kan dus hoe dan ook niet naar buiten, maar geniet wel dubbel zo hard van zijn balkonnetje!

  Dat gezegd hebbende is FIV natuurlijk niet besmettelijk voor mensen. Het is echt alleen een kattenziekte. Zelfs de hond is er niet vatbaar voor. Onze FIV-kat is eigenlijk gewoon een hele normale, gezonde kat met normale gezonde kattenbehoeftes en een heerlijk lui kattenleven.

  Heidi en Bas, Amstelveen