Yin & Yang

Yin & Yang

Onze Yin en Yang zijn een bijzonder stel poezen uit Bulgarije. Op een regenachtige herfstdag werd onze Liliya gebeld dat er een moederpoes onder een geparkeerde auto lag met haar kleintjes. Liliya ging erheen om ze op te halen en trof tot haar verbazing niet één maar twee moederpoezen aan, allebei met kleintjes. Deze moederpoezen waren Yin en Yang. Ze beschermden allebei de kittens, niet op een agressieve manier maar ze gaven heel slim kopjes tegen Liliya’s hand zodat die de andere kant op werd geduwd en niet bij de kleintjes kon komen. Liliya probeerde de hongerige poezen af te leiden met eten maar ze bleven om beurten bij de kleintjes. Als de een ging eten waakte de andere over de kleintjes. Het kostte Liliya dan ook flink wat tijd voordat ze de moeders en de kittens te pakken had, en ze allemaal mee kon nemen in een kooi naar de kliniek. Ook daar kon men niet ontdekken wie de moeder van het nestje was. Kennelijk hadden ze beiden kleintjes gehad, en zorgden ze samen voor alle kittens.

Ook buiten de zorg voor de kittens zijn Yin en Yang een stel. Ze zijn echt onafscheidelijk: waar de een is, is de ander. Daarom heten ze Yin en Yang: ze zijn een twee-eenheid. Als er een naar de dierenarts,moet, gaat de ander mee en zelfs dan proberen ze elkaars pootje min of meer vast te houden. Heel
erg schattig is dat. Yin, de driekleur, is degene die graag knuffelt. Cypertje Yang heeft wat langer de tijd nodig en vindt mensen nog wat eng. Als ze je eenmaal kent komt ze graag knuffels halen, maar in het begin zal ze soms uit angst blazen naar mensen, zonder dat ze zal uithalen.

Het zijn rustige poezen, niet speels. Ze slapen graag en liggen dan natuurlijk vaak tegen elkaar aan. Ze kunnen niet met kinderen of honden geplaatst worden, die zijn te druk voor ze. En andere katten liever ook niet. Ze hebben niemand anders nodig, alleen elkaar. Yin heeft een beschadigd oog. Hier hoeft niets aan gedaan te worden maar ze ziet er iets minder goed mee. We weten niet hoe het is ontstaan, ze had het al toen ze gevonden werd.

De dames willen wel graag af en toe naar buiten om wat frisse lucht te snuiven en de pootjes te strekken. Een veilige tuin is daarom belangrijk voor ze. Deze tuin dient echt veilig (dus afgeschermd) te zijn, mede omdat Yin iets minder goed ziet en we geen risico willen lopen met verkeer.

Een rustig huis is wat we voor dit unieke stel zoeken, met iemand die begrip heeft voor Yangs onzekerheid en haar de tijd geeft om te wennen. Die persoon/personen zullen een geweldig stel katten in huis halen!